Trompetturen til Kiel 2002

av Olaf-B.Brattegaard

... og trompetturene fortsetter …denne gangen via Kiel.

Hvorfor dra over bekken etter vann? Etter USA-turen i november 2000 og Frankfurtmessen i mars 2002 stod det vitterlig over 20 knappenåler på Europakartet.

Med arbeidstittel ”Kielferga” startet en kort research og 17. november 2002 dro Harald Stranne, Atle Hammer, Erik Halvorsen og undertegnede ut på tur. Ikke så lang og omfattende denne gangen riktignok, med dog.

Ca. 2 timer sydvestover med bil fra Kiel ligger Bremen, og like før Bremen ligger Wilstedt et stykke ute på bondelandet. Og bondelandet i Nord-Tyskland består stort sett av småsteder på rundt 500-1000 sjeler sammenbundet med en labyrint av småveier på noen kilometer hver. M.a.o. trenger du et godt veikart for å finne frem. Vi hadde både det og en glimrende kartleser, så etter bare noen få omveier svingte vi inn på tunet til Hans Kromat.

En typisk liten familiebedrift med 4-5 ansatte, hvorav en lærling. Kombinert musikkforetning, reparasjoner, modifikasjoner og bygging. Hovedsakelig dekkes det lokale musikkmiljøet som antagelig er ganske stort. Driver ingen særlig reklame utover lokalmiljøet. Stolte av å ha både Reinhold Friedrich og Claudio Roditi i ”stallen”.

Produksjonen er beskjeden, bare 30-50 horn i året. Stort sett trompeter og basuner. Mest dreieventiler, men også vanlige stempelventiler (Perinett-ventiler). Ren håndbygging men har en serie som de kaller standardmodeller. Utmerket håndverkskvalitet. Priser ca. 2200,- Euro for en Bb-trompet og ca. 3000,- Euro for et flygelhorn.
Interessant løsning på flygelhorn med trigger som regulerte både 1. og 3. ventil samtidig. Kjøper ferdige ventilseksjoner (stål) fra en fabrikk i Nürnberg og sender også bort overflatebehandling (lakkering, forsølving, osv.).

Var godt kjent med Herbert Lätzsch inne i Bremen (spesialist på basuner, lager bare trompeter på bestilling) og Max & Heinrich Thein (trompetbygger som vi ikke kjente til på forhånd).

Deretter 2 timers biltur nordøstover igjen til Lübeck, og overnatting på hotel Arnimsruh (48,- Euro pr. enkeltrom) etter anbefaling fra Amrein.

Ursula, Mannfred og Sasja Amrein har firmaet sitt like utenfor sentrum av Lübeck i moderne og romslige lokaler med 5 ansatte.
Hovedgesjeften er nok forretningen der brukte flygler fra tidligere øst-europa så ut til å være populære salgsobjekt med god fortjeneste
Ellers både lager, reparerer og modifiserer de horn, hovedsakelig trompeter og tromboner.
Instrumentbag’er er nok det de selger mest av utenom brukte flygler.
Liste over forhandlere rundt om i hele verden, men har ikke lenger noen i Norge og er ute etter ny.
Den reelle instrument produksjonen er nok forholdsvis lav, antagelig omtrent som hos Hans Kromat. Rør bøyes med bly etter gammel tradisjon. Amrein viste til utviklings- og test-samarbeid med den tekniske høyskolen i Lübeck.
Manfred Amrein (senior) er tidligere trompeter, men også litt av en musikalsk spilloppmaker og oppfinner.  Vi nevner gadgets i fleng: floraphone (i Bb), spaserstokk (i Bb), spillende gardintrapp, betongtrompet, etc.
Av de mer seriøse oppfinnelsene kan nevnes titanbelagte munnstykker for allergikere, lydklave til å sette på schallstykket, og lyd-stag til å dempe resonanser i stemmebøylen.

Retur Kiel ca. 1 time og Kielferga hjem med ankomst Oslo onsdag 20.11.02 kl. 10:00. Totalkostnader ca. NOK 2000,- pr. person når det var 4 som delte på leiebilen.



08.01.03